We snappen dat je vragen hebt. Op deze pagina proberen we het grootste deel van je vragen te beantwoorden. Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via info@getnet.nl.

Bekijk alle veelgestelde vragen:


Vragen Getnet Algemeen

Komt mijn adres in aanmerking voor glasvezel?
Als je wilt weten of je adres in aanmerking komt voor aansluiting op het glasvezelnetwerk van Getnet, neem dan contact met ons op via info@getnet.nl of check de postcodechecker op www.amstelveen.getnet.nl


Waarom krijgt het gebied waar ik woon glasvezel?
De wereld verandert razendsnel. Snelle dataverbindingen (breedband) nemen een steeds prominentere rol in bij zaken die bepalend zijn voor onze leefbaarheid. De maatschappij digitaliseert en telecommunicatie kan een oplossing bieden voor tal van maatschappelijke vraagstukken. Het is belangrijk dat het gebied waar je woont klaar is voor alle toekomstige telecomontwikkelingen, ongeacht de bandbreedte die deze ontwikkelingen vragen. Glasvezel is hier het antwoord op, waardoor mensen langer en veiliger in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.


Vanaf welke datum kan ik glasvezel van Getnet krijgen?
Vanaf 15 januari 2020 kun je je aanmelden. Hoewel de aanleg van een glasvezelnetwerk een kostbare aangelegenheid is hebben wij er, in tegenstelling tot andere aanbieders, voor gekozen om geen minimum te stellen aan het aantal deelnemers. De campagne loopt tot 1 mei 2020. Vanaf de zomer van 2020 zullen alle huishoudens die zich hebben aangemeld op glasvezel worden aangesloten.


Hoe kan ik me inschrijven?
Heb je besloten dat je gebruik wilt maken van de vele voordelen van glasvezel? Dan kun je je hiervoor eenvoudig aanmelden via onze website, zodra de campagne van start is gegaan op 15 januari 2020. Je kunt hierbij aangeven of het een particuliere of zakelijke aansluiting betreft. We hebben, door middel van deze inschrijving, dan een contract met elkaar voor het aanleggen van glasvezel.


Is het mogelijk om twee aansluitingen aan te vragen op één adres, bijvoorbeeld als mijn bedrijf en woning op hetzelfde adres zitten?
Per adres is maximaal één aansluiting mogelijk. Je betaalt per adres voor maximaal één aansluiting. Eventuele bekabeling naar een schuur, werkruimte of bijhuis leg je zelf aan in overleg met je provider. Wanneer wij de schouw bij uw woning doen, kan onze specialist hierin ook even met u meedenken.


Ik wil een glasvezel aansluiting, maar mijn huis is nog in aanbouw. Wat moet ik doen?
Als je huis nog niet klaar/opgeleverd is, kun je op het inschrijfformulier bij de opmerkingen vermelden dat het om een nieuw te bouwen woning gaat. In het stadium van aanleg geef je bij de monteur aan waar op het erf de kabel dient te komen. Zodra de woning gereed is, monteren wij de glasvezelaansluiting af in je huis. We brengen geen extra kosten in rekening als dit pas later kan, omdat je huis nog niet af is.


Kan ik wachten tot de laatste week van de campagne met aanmelden?
Het maakt niet uit wanneer je je in de campagne aanmeldt. Als het maar voor 1 mei 2020 is.


Kan ik me ook na de campagne aanmelden?
Het is uiteraard mogelijk om je woning of bedrijf achteraf, dus na 1 mei 2020, aan te melden en vervolgens aan te sluiten op het netwerk van Getnet. Het is echter wel zo, dat de kosten die je betaalt aanzienlijk hoger zijn. Dit komt door de extra werkzaamheden die verricht moeten worden voor de zogenaamde ‘na-aansluiting’. Je betaalt dan een extra bedrag op basis van werkelijke kosten, dit zal  minimaal € 895,- zijn.


Heb ik bedenktijd?
Er geldt er een wettelijke bedenktijd van 14 dagen na inschrijving.


Ik blijf graag op de hoogte. Hoe doe ik dat?
Als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen van Getnet kun je een berichtje sturen naar info@getnet.nl

Vragen kosten en betaling

Wat kost het aansluiten op het glasvezelnetwerk van Getnet in het buitengebied van Amstelveen?
Het aanleggen van een glasvezelnetwerk in een landelijk en groot gebied zoals Amstelveen buiten, is erg kostbaar. Wij vragen daarom een bijdrage aan bewoners in het buitengebied.

Voor een aansluiting op het glasvezelnetwerk van Getnet betaal je een vastrechtvergoeding. Deze vastrechtvergoeding is de bijdrage die elk huishouden of bedrijf betaalt voor de aanleg en het gebruik van het glasvezelnetwerk in dit buitengebied. Let op: Deze vergoeding staat los van de maandelijkse kosten die je betaalt voor een serviceprovider.


Voor adressen in het buitengebied zonder COAX verbinding:

Optie 1:
De eenmalige vastrechtvergoeding bedraagt € 1450,-.  Je koopt de vergoeding in deze optie in één keer af. Daarnaast sluit je een glasvezelabonnement bij één van de serviceproviders af. Bij een eenmalige betaling van het vastrecht is deze gekoppeld aan je woning. Als je de betaling hebt voldaan, is het in de toekomst niet meer nodig om nog iets voor vastrecht te betalen. Dit geldt ook voor eventuele volgende bewoners.

Optie 2:
Je betaalt maandelijks een vastrechtvergoeding van € 12,25. Daarnaast sluit je een glasvezelabonnement bij één van de serviceproviders af. Je blijft de maandelijkse vastrechtvergoeding elke maand aan Getnet betalen, zolang als je een glasvezelabonnement bij één van de serviceproviders hebt. Bij verhuizing nemen de nieuwe bewoners de maandelijkse verplichting over. Indien je niet langer het maandelijkse bedrag voor vastrecht wil betalen dan kun je later alsnog het volledige, eenmalige bedrag van € 1450,- betalen en zit je niet meer vast aan maandelijkse vergoedingen.


Voor adressen in het buitengebied met COAX verbinding:
Voor iedereen in het buitengebied met een COAX verbinding is de eenmalige vastrechtvergoeding € 400,-. Daarnaast sluit je een glasvezelabonnement bij één van de serviceproviders af. Deze eenmalige vastrechtvergoeding is gekoppeld aan je woning. Als je de betaling hebt voldaan, is het in de toekomst niet meer nodig om nog iets voor vastrecht te betalen. Dit geldt ook voor eventuele volgende bewoners.


Voor adressen in de dorpskern van Nes a/d Amstel:
Voor alle adressen in de dorpskern van Nes a/d Amstel is de vastrechtvergoeding niet van toepassing. Je sluit uiteraard wel een glasvezelabonnement bij één van de serviceproviders af. De volgende straten rekenen wij tot de dorpskern: De Jonge Gerard, De Oude Visscher, De Wijde Blik, Kerklaan en Pastoor van Zantenlaan.


Wat moet ik nog meer weten over de tarieven?
Alle bedragen zijn inclusief BTW.

De tarieven worden jaarlijks geïndexeerd volgens de Consumenten Prijs Index (CPI).

Er wordt een korting gegeven van € 100,- op de adressen zonder COAX en € 50,- op de adressen met COAX indien meer dan 80% van het totaal aantal potentiële adressen zich heeft aangemeld. De korting geldt alleen bij de eenmalige betaling en is niet van toepassing op de betaling in maandelijkse termijnen.


Ik heb me al aangemeld bij Getnet en wil de wijze van betalen veranderen, is dit mogelijk?
Indien je gekozen hebt voor een eenmalige betaling van het vastrecht dan kun je dit niet meer veranderen. Indien je hebt gekozen voor een maandelijkse vergoeding dan kun je dit altijd veranderen naar een eenmalige betaling. Let op; het eenmalige bedrag wordt niet verminderd met evt. betaalde maandelijkse bedragen.


Is de vastrechtvergoeding altijd hetzelfde bedrag, ongeacht de ligging van mijn huis?
De vastrechtvergoeding is altijd hetzelfde, ongeacht of je verder of dichterbij de openbare weg woont.


Op welk moment betaal ik de vastrechtvergoeding?
De kosten van de glasvezelaansluiting worden pas in rekening gebracht als de aansluiting is opgeleverd door Getnet én als vervolgens ook de aansluiting met de serviceprovider gerealiseerd is. Je krijgt hierover tijdig bericht.


Is het mogelijk om een glasvezelaansluiting te nemen zonder een serviceprovider abonnement te nemen?
Dat is niet mogelijk. Als je een glasvezelaansluiting wilt, moet je altijd een abonnement bij een serviceprovider afsluiten. Indien je niet binnen 3 maanden na de aansluiting hebt gekozen voor een serviceprovider betaal je een eenmalige boete van € 250,- incl. btw.


Wat moet ik doen als ik ga verhuizen?
Als je gekozen hebt voor een eenmalige betaling van de vastrechtvergoeding, hoeft deze nooit meer op dit adres betaald te worden. Niet door de huidige bewoners, noch door toekomstige bewoners. Als je gekozen hebt voor een maandelijkse vergoeding, kunnen de nieuwe bewoners de vastrechtvergoeding eenmalig afkopen, tegen het totale bedrag van € 1450,- of de nieuwe bewoners nemen het maandelijkse contract over.

De abonnementen voor de serviceproviders zijn vaak na één jaar per maand opzegbaar. Een nieuwe bewoner kan dus zelf een abonnement naar keuze nemen.


Als ik al COAX (en relatief goed internet heb) waarom zou ik dan € 400,- betalen voor glasvezel?
Glasvezel biedt stabieler internet en in tegenstelling tot COAX is het uitgangspunt bij glasvezel dat de upload- en downloadsnelheid gelijk zijn.

Vragen over abonnement met serviceproviders

Voor alle specifieke, inhoudelijke vragen m.b.t. een abonnement bij één van de serviceproviders, verwijzen wij u naar de klantenservice van deze providers.

Kan ik, na inschrijving bij Getnet, meteen een abonnement bij een serviceprovider afsluiten?
Zodra het netwerk is opgeleverd en alle huishoudens en bedrijven zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk van Getnet is het mogelijk om een serviceprovider te kiezen. Je ontvangt van ons tijdig bericht wanneer je een glasvezelabonnement kunt afsluiten bij een van de deelnemende providers. Binnenkort vind je een overzicht van providers op onze website www.getnet.nl

Als je minder dan een jaar geleden een abonnement hebt afgesloten, dan zit je waarschijnlijk nog binnen een jaarcontract dat uitgediend moet worden. Daarna is over het algemeen een abonnement maandelijks opzegbaar. Als je kiest voor een nieuwe serviceprovider die via glasvezel gaat leveren, kun je meestal afspraken maken over de ingangsdatum van het nieuwe abonnement. Als je niets doet, wordt een abonnement elke maand stilzwijgend verlengd.


Is het afnemen van een abonnement bij een serviceprovider verplicht?
Als je in aanmerking wilt komen voor glasvezel van Getnet moet je een abonnement bij een serviceprovider afsluiten. Als je je 3 maanden na oplevering van het netwerk nog niet hebt aangemeld bij een serviceprovider wordt er, naast de vastrechtvergoeding, een boetebedrag van € 250,- in rekening gebracht.  De glasvezelaansluiting is dan opgeleverd en deze kan later onder de standaard voorwaarden gebruikt worden.


Uit welke serviceproviders kan ik kiezen?
Een overzicht met betrouwbare serviceproviders die op de glasvezelkabel hun diensten zullen aanbieden kun je binnenkort op onze website vinden. De providers bieden abonnementen aan die passen bij je persoonlijke situatie, met in ieder geval snel en stabiel internet, interactieve televisie met zeer goede beeldkwaliteit en betrouwbare telefonie. Een abonnement sluit je rechtstreeks met hen af.


Komen er steeds meer serviceproviders bij waaruit ik kan kiezen?
Getnet is een open netwerk, wat betekent dat verschillende partijen hun diensten kunnen aanbieden. In principe zijn alle serviceproviders welkom om met ons een samenwerking aan te gaan voor het aanbieden van glasvezel in een bepaald gebied.


Wat kost een glasvezel abonnement gemiddeld?
Op de websites van serviceproviders kun je de diensten en bijbehorende tarieven bekijken en vergelijken met de tarieven van je huidige abonnement. Tip: gebruik een postcode waar al glasvezel is aangelegd en waar deze providers actief zijn. Neem bijvoorbeeld een postcode en huisnummer van een adres uit IJburg. Gemiddeld betaal je tussen de € 45,- tot €80,- voor de alles-in-1 glasvezel pakketten.


Is een glasvezel abonnement duurder dan mijn huidige abonnement?
Dat hangt af van het glasvezelabonnement en de opties waar je voor kiest. De serviceproviders zijn landelijke partijen en leveren in heel Nederland glasvezelabonnementen. Zij bieden hun diensten aan voor zeer concurrerende tarieven. Er is dus altijd een abonnement dat past bij je wensen en budget.


Welke internetsnelheid heb ik nodig?
De internetsnelheden die veel worden aangeboden door glasvezelaanbieders zijn 50, 100, 200 en 500 Mbps. In enkele gebieden wordt ook 750 Mbps aangeboden. Bij internet via glasvezel zijn de snelheden symmetrisch, wat wil zeggen dat de up- en downloadsnelheid gelijk zijn.


Kan ik mijn huidige e-mail adres behouden, als ik overstap naar glasvezel?
Ja, in veel gevallen kan dit. Als u overstapt naar glasvezel en bij uw huidige provider blijft dan kan dat zeker. Als u overstapt naar een andere provider dan bestaat de kans dat het emailadres bij opzeggen ook wordt opgezegd. Vraag dit goed na bij uw huidige provider. Sommige providers bieden dan wel de mogelijkheid om het aan te houden, maar vragen daar een kleine vergoeding voor.

Alle provider onafhankelijke emailadressen zoals Hotmail, Gmail etc. blijven natuurlijk ook gewoon werken.


Ik wil graag televisie blijven kijken via mijn huidige provider (via COAX), kan dat?
Dat kan. U neemt dan een dienstenpakket met alleen internet of een dienstenpakket met internet + telefoon af bij de serviceprovider van uw keuze. U moet dan wel uw abonnement bij de oude provider aanhouden en de televisie met de Coax kabels verbonden houden. Indien u ook internet en telefonie afnam van uw oude provider kunt u dat stopzetten.


Kan ik Ziggo Sport blijven kijken als ik glasvezel van Getnet neem?
Ja, dat kan. Bij de provider van je keuze kun je ook Ziggo Sport bestellen.

Vragen over aanleg

Hoe verloopt de aanleg van het glasvezelnetwerk?
De aanleg van het Getnet netwerk verloopt in een aantal stappen.

 1. Informatie en aanmelden: eerst wordt je geïnformeerd over de Getnet campagne bij jou in de buurt. Dit gebeurt via een informatieavond, via lokale media en via onze website. Vervolgens kunnen huishoudens en bedrijven die in aanmerking komen voor glasvezel (binnen het gebied vallen) zich inschrijven.
 2. Na inschrijving komt de monteur langs: voordat er gestart wordt met graven, komt een monteur bij je aan huis om te kijken wat de beste plaats is om de glasvezelkabel de woning binnen te laten komen, waar het glasvezelmodem geplaatst kan worden en waar er eventueel nog rekening mee moet worden gehouden.
 3. Aanleg in de straat: De aannemer gaat vervolgens aan de slag met de aanleg van het glasvezelnetwerk bij jou in de straat. Grootschalige graafwerkzaamheden zijn niet altijd nodig. Vaak kan er een glasvezelkabel over een korte afstand geboord worden, bijvoorbeeld van de stoep tot de woning onder een voetpad of tuin. De aannemer bepaalt hoe er het best gegraven kan worden voor de aanleg van het glasvezelnetwerk. De werkzaamheden zullen circa één tot twee werkdagen duren en wij doen ons best om eventuele overlast tot het minimum te beperken.
 4. Glasvezelaansluiting aan huis: alle woningen die zich hebben aangemeld, krijgen een glasvezelkabel aangelegd van de straat naar hun woning. Er wordt in vrijwel alle gevallen gewerkt met ondergrondse tuinboringen, zodat uw tuin intact blijft. Bij een oprijlaan of een lang pad wordt meestal in overleg gedeeltelijk een geul gegraven.
 5. Aansluiting en activatie: De glasvezel ligt nu tegen de gevel van je woning. De monteur zorgt ervoor dat de glasvezel wordt aangesloten. De kabel wordt naar binnen gebracht en wordt aangesloten op een glasvezelmodem. In de meeste gevallen is dat in de meterkast. Ten slotte activeert de serviceprovider het door jou gekozen abonnement.

Beslis ik mee over waar de glasvezelaansluiting komt in huis?
Na je inschrijving komt er een monteur langs om in overleg te bepalen wat de meest efficiënte manier is om de kabel van de weg naar de woning te leggen en waar de kabel in de woning af te monteren. Je hebt zelf invloed op waar de glasvezel het huis in komt. Onze voorkeur gaat uit naar de meterkast, mits deze aan de voorzijde van de woning is geplaatst. De aanwezigheid van een wandcontactdoos voor de stroomvoorziening is noodzakelijk.


Hoe wordt de aansluiting afgemonteerd?
Wij monteren de glasvezelkabel op een aansluitdoos. Deze aansluitdoos komt meestal in de meterkast. Nadat de provider van uw keuze vervolgens het modem geïnstalleerd heeft, kunt u genieten van de vele voordelen van glasvezel.


Ik was niet thuis toen de monteur langskwam. Wat moet ik nu doen?
Als je niet thuis bent, vind je een ‘niet thuis-kaart’ in de brievenbus en proberen we het later nog eens. Lukt het een tweede keer ook niet, dan wordt er telefonisch contact met je opgenomen om een nieuwe afspraak in te plannen.


Moet ik mijn binnenhuisbekabeling (zelf) aanpassen?
Meestal passen de kabels die je in huis hebt gewoon op het glasvezelmodem en hoeft er niets te veranderen. Het draadloze internet dat je hebt blijft ook gewoon bestaan. Soms is het zo dat oude apparatuur de hoge snelheden van glasvezel niet aankan, bijvoorbeeld wifi boosters. Het is verstandig om de komst van glasvezel aan te grijpen als een moment om weer even kritisch naar uw binnenhuisbekabeling te kijken. Advies kunt u vragen aan uw provider of een electronica zaak in uw regio. U kunt ook vragen stellen aan onze schouwer, hij kan even met u meedenken over uw specifieke situatie. Onze medewerkers doen echter geen aanpassingen aan uw binnenhuisbekabeling.


Kan ik zelf een datum en tijdstip plannen voor de glasvezelaansluiting in mijn woning?
Van de aannemer van Getnet ontvang je een brief met daarin een datum en tijdstip waarop je woning zal worden aangesloten. Ben je dan niet thuis? In overleg met de aannemer kun je een andere afspraak inplannen voor het aansluiten van de woning op het glasvezelnetwerk. Het duurt ongeveer een uur.


Waar kan ik terecht met vragen over de aanleg en de planning?
Voor alle vragen over de aanleg, de planning en/of de werkzaamheden bij jou in de buurt kun je mailen naar info@getnet.nl


Hoe wordt ervoor gezorgd dat er niets beschadigd wordt, zoals andere leidingen en kabels rondom mijn woning?
Er wordt alles aan gedaan om eventuele schade te voorkomen en de monteurs gaan goed voorbereid te werk. Alle kabels en leidingen die in de grond liggen worden geregistreerd in een landelijk system van gemeente en provincies, genaamd Klic. Voordat onze medewerkers aan de slag gaan, beoordelen zij eerst dit systeem.


Hoe gaat de aanleg in mijn tuin?
De glasvezelkabel wordt ondergronds naar je woning gebracht. Meestal doen we dit dmv een tuinboring. Een tuinboring brengt geen schade aan je tuin. De tuin en evt. bestrating blijven gewoon intact. Je hoeft er niet bij te zijn als we gaan boren. Dit mag natuurlijk wel.


Wie is er aansprakelijk bij eventuele schade en bij wie kan ik dan terecht?
Getnet is verantwoordelijk. Indien je schade hebt door de aannemer van Getnet dan dien je dit te melden aan de klantenservice en bij voorkeur per mail met een foto van de schade. (info@getnet.nl) Iemand van Getnet neemt dan contact met je op.


Ik heb zelf een glasvezelkabel stuk getrokken op mijn eigen grond. Waar moet ik dit melden en wie moet de schade betalen?
Voordat je gaat graven in eigen grond, moet je een Klic-melding doen. Klic is de afkorting van  Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Vervolgens ontvang je een overzicht van netbeheerders die eigenaar zijn van kabels en/of leidingen in de grond waarin je gaat graven. Als je toch een glasvezelkabel stuk hebt getrokken, moet je dit melden bij je serviceprovider. Zij zorgen ervoor dat de netwerkbeheerder wordt ingelicht en de schade gaat herstellen. De kosten van de schade zijn voor jouw rekening


Wie beheert/onderhoudt het netwerk?
KPN wordt de beheerder van het nog aan te leggen ‘open’ netwerk en zorgt straks samen met andere providers voor de dienstverlening op het glasvezelnetwerk. 

Algemene vragen glasvezel

Wat zijn de voordelen van glasvezel?
Over glasvezel zijn alle diensten mogelijk, dus telefonie, het snelste en meest stabiele internet, en interactieve TV met de hoogst mogelijke beeldkwaliteit. Doordat de glasvezel aansluiting in de woning zelf komt, is er geen sprake van filevorming, ook niet tijdens de spitsuren. Bovendien is de stabiliteit van het glasvezel netwerk vele malen groter dan bij coax/koper. De coax kabel die nu in de grond ligt, is oorspronkelijk gemaakt voor het ouderwetse analoge radio en televisie signaal. De stabiliteit van glasvezel is ook de reden dat het al jaren wordt gebruikt in bijvoorbeeld ziekenhuizen, grote bedrijven en in het leger. De uploadsnelheid bij glasvezel is even hoog als de downloadsnelheid. Een filmpje downloaden gaat dus net zo snel als het uploaden van bestanden als je thuis online aan het werk bent en bijvoorbeeld in de cloud werkt. Dit is bij kabelinternet en ADSL niet het geval.


Wat zijn de voordelen van glasvezel ten opzichte van 4G en 5G?
Glasvezel is het allersnelste en blijft dat nog heel veel decennia. Draadloze technieken zoals 4G en 5G, (wat nog niet beschikbaar is) zijn minder stabiel en duurder. Bij het gebruik van 5G is de snelheid van de verbinding afhankelijk van de capaciteit van de zendmast en het aantal gebruikers. Hoe meer gebruikers gebruik maken van de mast, hoe trager de verbinding zal worden. Glasvezel is op lange termijn een duurzame investering. Ter vergelijking: 4G kan gemiddeld maximaal 20 Mb/s aan, internet via glasvezel biedt snelheid vanaf 100 Mbit/s.


Wat is het verschil tussen glasvezel en ADSL of VDSL?
VDSL is de snelle broer van ADSL en zij maken beide gebruik van het netwerk dat van oudsher wordt gebruikt voor vaste telefonie. De opwaardering van dit telefonienetwerk maakt internet- en soms ook televisiediensten mogelijk. Glasvezel is een onafhankelijk, modern netwerk. VDSL gebruikt het relatief oude kopernetwerk dat al een aantal decennia in de grond ligt. Met glasvezel internet maakt het niet uit hoever je woning van het centrale netwerk verwijderd is. Bij VDSL is de snelheid afhankelijk van de afstand tot het centrale netwerk en van de mogelijke kwaliteitsverschillen in het kopernetwerk dat van het centrale netwerk tot je woning loopt. Met glasvezel kun je bestanden up- en downloaden met dezelfde hoge, stabiele snelheid. Bij VSDL is de uploadsnelheid lager dan de downloadsnelheid. Ten slotte is glasvezel ongevoelig voor weersomstandigheden en storingen en is de capaciteit in principe oneindig. Hierdoor kun je er tientallen jaren mee vooruit.


Wat zijn de voordelen van glasvezel ten opzichte van mijn huidige verbinding?
• Super snel internet, zowel nu als in de toekomst;
• Behoud van je e-mailadres, mits je huidige serviceprovider zijn diensten ook levert via het open glasvezelnetwerk;
• Vrije providerkeuze door een open glasvezelnetwerk;
• Nagenoeg storingsvrij;
• Geen bijkomende, onverwachte kosten;
• Geen verplicht abonnement;
• Niet gevoelig voor weersomstandigheden;
• Meerwaarde voor je woning;
• Constante kwaliteit, ook bij meerdere apparaten;
• Uploaden en downloaden met dezelfde hoge snelheid.


Wat zijn de voordelen van glasvezel voor zakelijk gebruik?
Met een glasvezel aansluiting heb je als bedrijf altijd snel en stabiel internet. Er is altijd voldoende brandbreedte, want je haalt altijd de beloofde topsnelheid. Je kunt betrouwbaar internetten, zonder storingen, en zowel de upload- als downloadsnelheden zijn hoog. Ideaal voor Dropbox, clouddiensten, videoconferenties en het delen van grote bestanden. Een ander voordeel is dat je als bedrijf met een glasvezelnetwerk klaar bent voor de toekomst. Een snelle, symmetrische verbinding is niet alleen fijn, maar in sommige gevallen zelfs onmisbaar voor de bedrijfsvoering. Ook voor bedrijven met meerdere filialen bewijst glasvezel zijn waarde, zeker als deze filialen onderling veel data uitwisselen. Tot slot is glasvezel ook nog eens een milieuvriendelijke oplossing ten opzichte van de ouderwetse koperverbinding. Zo krijg je dus op allerlei manieren waar voor je geld.


Wat zijn de voordelen van glasvezel en televisie?
Met glasvezel geniet je van de hoogste kwaliteit tv-beelden op meerdere apparaten tegelijk. Daarbij kun je van veel extra’s gebruikmaken. Je hoeft geen enkel detail meer te missen als je naar je favoriete sport op FOX Sports of  favoriete film via filmkanaal Film 1 kijkt. Met glasvezel kijk je televisie op de hoogste en meest constante kwaliteit. Naast een groot zenderaanbod, waarvan een groot deel in HD-kwaliteit, kun je gebruikmaken van zogenaamde interactieve televisie. Vanwege de hoge capaciteit kun je in de toekomst probleemloos ‘ultra HD’ (via 4k- en 8k-televisie) kijken en andere televisiediensten gebruiken.


Hoe snel is glasvezel?
Glasvezel heeft in potentie een nagenoeg onbeperkte snelheid. Dit komt door de manier waarop de glasvezelverbinding werkt. De kabel bestaat uit een dunne draad van glasvezel, vandaar de naam. Op dit moment bereiken onderzoekslaboratoria snelheden van meer dan 43 Terabit per seconde, oftewel 43 miljoen Megabit per seconde (Mbit/s). Dit betekent dat je tientallen films in één seconde zou kunnen downloaden. De serviceproviders bieden nu snelheden tot 1.000 Mbit/s (1 Gigabit per seconde) aan. Dat is veel sneller dan ADSL, waar de snelheid in bijvoorbeeld het buitengebied vaak niet hoger is dan 5 Mbit/s. Als je een glasvezel abonnement hebt dat 250 Mbit/s biedt, dan is het gegarandeerd 250 Mbit/s, ongedacht of je ver of dichtbij van de centrale woont en of iedereen in de buurt tegelijkertijd op YouTube zit.


Welke apparatuur kan ik gebruiken met glasvezel?
Eigenlijk alles dat op internet (via wifi of een kabeltje) aangesloten kan worden, kan worden aangesloten op de glasvezelverbinding:

 • Radio en TV   
 • PC, laptop, tablet, gameconsole 
 • Vaste telefoons in combinatie met telefooncentrale
 • Alarminstallatie
 • (Bewakings-)camera’s 
  Smarthome systemen
 • Hulpapparatuur voor thuiszorg, ouderzorg en medische apparatuur

Laat je goed informeren door de serviceprovider over de bruikbaarheid van de apparatuur die je nu gebruikt, zoals telefooncentrales en alarminstallaties. Ook is het verstandig om de binnenhuisbekabeling na te gaan en eventueel aan te (laten) passen.


Ik ben al op leeftijd en gebruik geen internet. Heeft het voor mij zin om een glasvezelaansluiting te nemen?
Glasvezel biedt veel mogelijkheden voor de toekomst, zo ook voor zorg en beveiliging op afstand. Er komen steeds meer toepassingen en slimme apparaten die om een snelle internetverbinding vragen, waardoor ouderen nu en straks langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Deze toepassingen vragen veel capaciteit. Glasvezel biedt deze capaciteit en is hierdoor zeer geschikt voor dergelijke toepassingen. Bovendien draagt een snelle glasvezelverbinding bij aan de waarde van je woning.